keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Ruokayrtit käyttö tarkoituksen mukaan

Sellainen muistinpano :

Vihannekset
- Nokkonen, voikukka, maitohorsma, vuohenputki, poimulehti, siankärsämö, ohdakkeet… Voit
käyttää tuntemiasi villiyrttejä myös sekoituksina erilaisiin ruokiin, kuten piirakoihin ja
yrttipestoon.
- Peston yleisohje: pari kourallista pieneksi hakattuja kauden villiyrttejä, valkosipulinkynsi, ripaus
suolaa ja loraus öljyä.
Mauste
- Kuivattu vuohenputki, nokkonen, maitohorsma, siankärsämö, apilan kukka ja lehti, pihasaunio,
maahumala, koiranputki…
- Voit kuivata ja jauhaa yrttejä myös viherjauheeksi, jota voit lisätä ruokiin, leipiin, juomiin ym.
Jälkiruoat
- Mesiangervo vaniljan tapaan, lakritsainen kallioimarteen juuri jälkiruokiin, kuusenkerkkä
siirapiksi, yrttimehujen keittäminen siirapiksi, jäätelöt…
Mehut
- Mustaherukan lehti, mesiangervon kukka, vadelman lehti, lillukan lehti, pihlajan lehti, mansikan
lehti, kuusenkerkkä… Mehusta voi tehdä limsaa sekoittamalla tiivistettä vichy-veteen.
- Tarvitset: 5 l vettä, 4 l valitsemiasi lehtiä, 25 g sitruunahappoa, 500 g sokeria. Kuumenna vesi
kiehuvaksi. Kaada se huuhdeltujen lehtien päälle. Lisää sitruunahappo ja sekoita. Peitä astia
kannella ja anna juoman tekeytyä 12 tuntia. Siivilöi lehdet pois sideharsokankaan läpi. Lisää
sokeri. Juoma on heti valmista tiivistetä. Juomaa voi käyttää juomasekoituksiin ja pakastaa.
Yrttiteet
- Mansikan lehti, vadelman lehti, lillukan lehti, mustaherukan lehti, pihlajan lehti, koivun lehti,
mesiangervon kukka ja lehti, nokkonen, maitohorsma, kanervan kukka, siankärsämön kukka ja
lehti, kamomillan ja pihasaunion kukka, apilan kukka, …
- Kukat kuivattuina. Lehdet kuivattuina, tai hiostettuina ja kuivattuina. Hiostaminen sopii mm.
näille lehdille: horsma, vadelma, lillukka, pihlaja, omena. Voit käyttää myös tuoretta yrttiä,
silloin yrttiä tarvitsee tosin melko suuren määrän.
- Yrttien hiostaminen: Muserra yrttien rakenne rikki esimerkiksi pyörittelemällä yrttiä käsissäsi.
Sullo rikotut yrtit lasipurkkiin väljästi. Purkki saa olla kansi väljästi suljettuna lämpimässä
paikassa (n. 50 C) yön yli. Tämän jälkeen levitä yrttiaines kuivumaan tasaisesti esim. pyyhkeen
päälle. Kun aines on rutikuivaa, purkita se puhtaisiin purkkeihin.
- Annostele kuivattuja yrttejä 1 tl–1 rkl /kupillinen vettä. Pane teeainekset kannuun ja kaada
päälle vesi, joka miltei kiehuu. Anna hautua 5–10 minuuttia. Jos valmistat teetä paljon, pane
teeainekset ja vesi teräskattilaan kuumenemaan. Siirrä kattila liedeltä, kun vesi kuplii ja hauduta
hetken aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti