maanantai 29. syyskuuta 2014

Suppilovahvero-reseptejä

Olen keräännyt tänne blogeilta reseptejä parhaasta sienestä kuten suppilovahvero.
Sienisaalis ei aina ole suurensuuri, mutta jo  kourallisesta keltavahveroista saa jatkoa ja makuvaihtelua  myös talveksi. 


Suppilovahvero-broilerikastike

400 g broileria jauhelihana tai suikaleina
0,5 l   suppilovahveroita
1        porkkana raastettuna
1        sipuli tai reilu pätkä purjoa silputtuna
1        valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 tl     currya
1 tl     paprikaa
1 tl     kurkumaa
2-3 dl kermaa
1 tl    Dijon-sinappia
2 tl     sienisuolaa
0,5 dl timjamia riivittynä/silputtuna tai persiljaa
mustapippuria (suolaa tarvittaessa)

Paista jauheliha tai suikaleet rasvassa. Kumoa kulhoon odottamaan. Kuullota sieniä rasvassa, lisää joukkoon porkkana, sipuli ja valkosipuli. Lisää lopuksi curry, paprika ja kurkuma. Kääntele muutaman kerran. Sekoita joukkoon kerma, jauheliha ja timjami. Mausta sinapilla, sienisuolalla ja mustapippurilla. Anna kastikkeen muhia 5-10 minuuttia. Tarkista maku. Jaa kastike neljään uuninkestävään vuokaan.

Taikinakansi

1       kananmuna keltuainen ja valkuainen eroteltuina
30 g  rahkaa tai jogurttia
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl psyllium

Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Sekoita keltuainen, rahka ja ruokasooda sekaisin. Vatkaa keltuaisseokseen kovaa vispaten psyllium. Kääntele keltuaisseos valkuaisvaahtoon. Jaa taikina uunivuokiin kastikkeiden päälle lastalla ja tasoittele varovasti niiden pinta. Tee taikinaan pieni reikä, jotta höyryt pääsevät poistumaan. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.



Summittainen suppilovahvero-parsakaali-Koskenlaskija-keiton resepti
  • parsakaali
  • kuivattuja tai tuoreita suppilovahveroita
  • sipuli tai kaksi
  • mustaa Koskenlaskija-juustoa paketti
  • vettä/ kasvis- tai kanalientä
  • suolaa
  • pippuria
  • öljyä

Suunnilleen näin se menee:
Pilko sipuli ja kuullota se öljyssä. Pilko parsakaali pienempiin osiin, heitä palat kattilaan ja lisää päälle vettä tai kasvis- tai kanalientä sen verran että parsakaalinpalat peittyvät. Jos käytät kuivattuja sieniä, liota niitä samalla puolessa litrassa vettä. Keitä niitä parsakaalinpaloja pehmeiksi ja nakkaa jossain välissä joukkoon sienet. Oikeastaan kannattaa heittää myös se sienten liotinvesi, jos eivät ole olleet ihan älyttömän pölyisiä. Katso vähän, miltä mittasuhteet näyttää ja lisää tai poista vettä tarvittaessa. Keittele kaikki ainekset pehmeiksi, surauta sitten sauvasekoittimella keitto tasaiseksi ja suurusta Koskenlaskijalla. Pippuria ja suolaa perään, tosin juusto itsessään on varsin suolaista.


Suppilovahvero-sinihomejuustopasta
4:lle

n. 300g pastaa 
n. 3-4 dl pakastettuja suppiksia, tuoreita litran verran
150g sinihomejuustoa
2dl kermaa
mustapippuria
vettä
päälle hiukan tuoretta yrttiä, lehtipersiljaa, tai ruohosipulia

Keitä pasta , eli napakan suutuntumaiseksi runsaassa suolatussa vedessä ohjeen mukaan.
Sillä välin, paista tuoreet tai sulatetut, pienityt sienet kuiviksi, eli kunnes niiden oma neste suurinpiirtein haihtuu, Lisää kerma ja murustettu aurajuusto. Jos seos menee liian paksuksi, voit liennyttää vähän vedellä. Kuumenna. Mausta mustapippurilla myllystä.

Valuta pasta ja sekoita kastikkeen joukkoon. Mukaan voi mennä ripaus keitinlientäkin, siinä oleva pastantärkkelys sitoo myös kastiketta (tai jotakin, ainakin kuulostaa hienolta). Tärkeintä on kastikkeen ja pastan sopiva suhde; ei haluta kuivaa pastaa, kastikkeen on oltava runsaasti paksua, ei haluat myöskään pastakeittoa. Ripottele yrtit pinnalle

Nauti rapeakuorisen maalaisleivän kanssa, jos suinkin sattuu olemaan käsillä. Yksinkertaisen hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti