lauantai 6. syyskuuta 2014

Omenainen bostonpulla

Pullataikina
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1 muna
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 1/2 tl suolaa
13–15 dl vehnäjauhoja
150–200 g voita tai margariinia
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (37 °C) mikrossa tai liedellä. Lisää murennettu hiiva, muna, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita. Aloita jauhojen lisääminen aluksi voimakkaasti vatkaten. Kun taikina on paksua velliä, jatka alustamista rauhallisemmin käsin tai koneella. Lisää jauhoja vähitellen, jotta et tee vahingossa liian kovaa taikinaa.
Lisää huoneenlämpöinen rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Valmis pullataikina on pehmeää ja kimmoisaa ja se irtoaa kulhon reunoista. Taikinan vaivaamiseen menee noin 5–10 minuuttia.
Laita taikina liinalla tai muovilla peitettynä lämpimään, vedottomaan paikkaan kohoamaan 1/2 tunniksi. Esimerkiksi lämpimällä vedellä täytetty tiskiallas, uuni tai mikro ovat hyviä kohotuspaikkoja. Kylmällä säällä uuniin kannattaa laittaa valo, koska lamppu lämmittää uunia.
Vinkki! Voit korvata tuorehiivan kahdella pussilla (à 11 g) kuivahiivaa. Lämmitä maito silloin 42-asteiseksi, eli reilusti kädenlämpöiseksi.

Täyte
2-3 kpl omenaa

20 g pehmeää voita tai margariinia

4 rkl fariinisokeria

3 rkl mantelirouhetta

1 rkl kanelia+ rusinat 


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhot vähitellen ja alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Alusta taikina tasaiseksi, käsistä irtoavaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

Kauli kohonnut taikina sentin paksuiseksi suorakaiteeksi (noin 25 x 35 cm). Kuori ja kuutioi omenat. Voitele taikinalevy rasvalla (voit käyttää myös maustettua rahka). 
Levitä omenat levylle ja ripottele päälle sokeri, mantelirouhe ja kaneli ja rusinat.Itse levitin taikinale sitruunan makuista rahka kokeilu vuoksi.
Leikka taikinasta tasaiset soirot ,täytä ja nipista yhteen.
                                          Kääri taikina irtovuoan  pohjalle.Vaikea selittää mutta kuvista näky mitä tarkoitan.Paista 200 ast. n. 20 min.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti