tiistai 29. huhtikuuta 2014

Vappuherkuttelijan listalla ovat perinteiset vappumunkit

Reseptiä olen käyttänyt vuosia, siihen en kyllästy enkä pety.
Heti alkuun,munkkeja tule reilusti, mutta se on vaivan arvoinen. Samalla vaivalla
siivoat jäljet ja pakastimesta on helppo ottaa esiin jos pikku nälkää yllätä.



1 litra maitoa
3 dl. Sokeria
1 tl. Suola
2 ps. Kuivahiiva
200 gr voita
1,5 kg jauhoja.
Paistaa munkit rypsiöljyssä tai kookosrasvassa.
Lisää makua saat lisäämällä taikinaan raastettua sitruunankuorta tai kardemumma.
Jos taikinasta tule löysä sitten munkkien teko vaiheessa saa lisätä lisää.

Sulata rasva kattilassa. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhojen joukkoon ja etene muilta osin reseptin mukaan.  Tavallisen hiivan kyseessä ollessa ripottele hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut maidon joukkoon.
Mitta sokerit ja suola kulhoon ,lisää lämmin maito ja noin 1 dl.jauhoja mihin olet lissänyt myös kuivahiiva. Sekoita hyviin ja lisää jauhoja pienet erät kerrallaan taikinaan.Lisää mausteet (sitruunaraaste tai kardemumma)jos olet päätänyt poikkea perinteisestä mausta. Lisää loppuvaiheessa mukaan voisula ja tämän jälkeen loput jauhot.
HUOM.taikina saata tulla aika löysä,lisää munkkien teko vaiheessa pöydälle lisää jauhoja.
Kohota taikinaa n. 45 min tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Pyöritä taikinasta käsiesi välissä pyöreitä pullia tai jos satut omistamaan munkki muotin ,käytä sitä.
Anna munkkien kohota liinan alla n. 30 minuuttia. Paista laakeassa kattilassa missä on sen verran rasva että munkit eivät kosketta pohjaa. Kuumenna öljy ja paista ruskeaksi. Valmis munkit pyörittele sokerissa heti kun pystyt käsittelemään munkkeja.

Vappua !  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti